Naar startpagina

 

 


Home
Nieuws
Biografie
Golf
Tennis
Projecten
Spreker
Ambassadeur
Onderscheidingen
Gallery
Archief
Links
Contact

Monique Kalkman op LinkedIn  Monique Kalkman op Facebook  Monique Kalkman op Twitter      


 

Rolstoeltennis en tafeltennis
Op 19-jarige leeftijd, met een voldaan gevoel dankzij mijn twee Paralympische medailles en een wereldtitel in het tafeltennis, keerde ik in 1986 terug naar mijn echte passie in de sport: tennis. Rolstoeltennis wel te verstaan, destijds net een nieuwe rolstoelsport, overgewaaid uit de USA. Dankzij mijn achtjarige ervaring in het 'lopende tennis' als jong kind, pikte ik de draad weer snel op samen met coach Peter Seegers. De mobiliteit in de rolstoel op de tennisbaan moest uiteraard worden aangeleerd, wat tegelijkertijd ook een nieuwe dimensie en uitdaging aan het spelletje gaf. De resultaten kwamen relatief snel, maar in 1990 werd het roer qua techniek en tactiek omgegooid.

 

Samen met mijn coach Marc Kalkman, werkte ik toe naar de echte grote doorbraak: de Paralympics in Barcelona 1992 waar we tweemaal goud wonnen. In de periode tussen 1991 en 1997 was ik nummer 1 op de wereldranglijst van het rolstoeltennis.

Na de Paralympics in Atlanta 1996, waar ik de eer kreeg de Nederlandse driekleur het stadion binnen te dragen en een gouden en een zilveren plak behaalde, besloot ik een punt achter een heerlijke topsporttijd te zetten en te focussen op een maatschap-pelijke toekomst, nadat ik het jaar 1997 gebruikte om tennis verder af te bouwen.

Een periode van topsport, overwinningen, onderscheidingen, de hele wereld verkennen, maar ook leven uit een koffer, 20 uur per week trainen naast een veeleisende job, bloed, zweet en tranen, werd afgesloten.

Rolstoeltennis achtergrond
Rolstoeltennis verscheen voor het eerst op het Paralympische programma in Barcelona in 1992. (In Seoul was het nog een demonstratiesport.) De spelregels zijn hetzelfde als bij het 'gewone' tennis. Afwijkend van het reguliere tennis mag de bal twee keer stuiteren (de eerste keer binnen de lijnen) maar verder zijn alle regels hetzelfde. De atleten moeten een permanente handicap hebben, een gedeeltelijke of totale uitval van een lichaamsfunctie in een of beide benen. De International Tennis Federation (ITF) is de overkoepelende organisatie van het rolstoeltennis. Op dit moment ben ik nog ambassadeur voor de ITF.


Behaalde Resultaten tennis:
Hoogste notering op wereldranglijst: 1


Monique Kalkman-van den Bosch

Ik won de volgende belangrijke toernooien:
4 x US Open
6 x British Open
5 x French Open
3 x Swiss Open
2 x Dutch Open
2 x Australian Open
1 x Japan Open
4 x Austrian Open
4 x Atlanta US Outdoor Open
3 x Belgian Open
8 x World Team Cup met Nederlands damesteam

Behaalde resultaten tafeltennis:
Hoogste notering op wereldranglijst: 1
Paralympics 1984 Stoke Mandeville (GB):
goud in eigen klasse en brons in open klasse

Naar boven

 

 © 2007-2017
Monique Kalkman |
Disclaimer

Welzorg